Pewnego razu w USA japoński kucharz wymyślił smażone bułki. Chrupiąca przekąska tak bardzo wszystkim się podobała, że bardzo szybko zyskała światową popularność. Dziś spróbujemy ugotować go w domu. Do przepisu potrzebujesz frytkownicy lub głębokiej patelni.
Składniki
dla rolek:
- okrągły ryż (gotowane) – 250 g
- łosoś (małosolny) – 100 g
- tuńczyk (małosolny) – 100 g
- Ser Philadelphia - 200 g
- glony - 50 g
- nori - 2 liścia
do ciasta:
- mąka - 200 g
- woda - 200 ml
- Sol - 0,5 CZ. l.
Opcjonalnie:
- Olej roślinny - 250 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój łososia i filety z tuńczyka.
Rozłóż bambusową matę na stole, ułóż arkusz nori i warstwę ugotowanego ryżu.
Na szerokiej krawędzi ułóż ser, filety z tuńczyka, ryby i wodorosty w paski.
Użyj maty, aby zwinąć ciasną rolkę.
Wymieszaj mąkę, wodę i sól.
Zanurz bułkę w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Ułóż gotową rolkę na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
Pokrój na małe kawałki i ułóż na talerzu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy