przekąski 26.06.2023

smażone bułki

20 min
6 porcji
Smażone bułki
Georgii, stock.adobe.com
0

Pewnego razu w USA japoński kucharz wymyślił smażone bułki. Chrupiąca przekąska tak bardzo wszystkim się podobała, że bardzo szybko zyskała światową popularność. Dziś spróbujemy ugotować go w domu. Do przepisu potrzebujesz frytkownicy lub głębokiej patelni.

Składniki

dla rolek:
do ciasta:
  • mąka - 200 g
  • woda - 200 ml
  • Sol - 0,5 CZ. l.
Opcjonalnie:
  • Olej roślinny - 250 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój łososia i filety z tuńczyka.

Rozłóż bambusową matę na stole, ułóż arkusz nori i warstwę ugotowanego ryżu.

Na szerokiej krawędzi ułóż ser, filety z tuńczyka, ryby i wodorosty w paski.

Użyj maty, aby zwinąć ciasną rolkę.

Wymieszaj mąkę, wodę i sól.

Zanurz bułkę w cieście i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Ułóż gotową rolkę na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.

Pokrój na małe kawałki i ułóż na talerzu.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy