Kilka lat temu po raz pierwszy spróbowałem zrobić kawior z bakłażana w stylu bałkańskim. I od tego czasu wielokrotnie wracałem do tego przepisu. Możesz zrobić to od razu do stołu lub możesz zwinąć w słoikach na zimę. To druga opcja, na której chcę się dzisiaj bardziej skupić.
Składniki
- bakłażany - 5 sztuk
- papryka - 4 kawałki
- ostra czerwona papryka - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- pomidory - 4 kawałki
- Olej roślinny - 100 ml
- sól - 1 art.
- ocet - 1 art.
- cukier - 2 art.
- czosnek - 1 Głowa
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz wszystkie warzywa i czosnek i przepuść przez maszynkę do mięsa.
Dodaj masło, sól i cukier.
Gotuj kawior przez 1,5 godziny na małym ogniu.
Wlej ocet i zwiń kawior do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy