W sezonie dyniowym ciągle chcesz zrobić z niego coś nowego. W końcu jest to takie uniwersalne warzywo-czysta przyjemność. Dzisiaj powiem Ci, jak zrobić gęsty słodki dżem z dyni z przyjemną kwaskowatością cytryny – na herbatę lub do nadzienia.
Składniki
- Dynia - 1 kg
- cytryna - 1 rzecz
- cukier - 1 kg
- gałka muszkatołowa - 1 szczypta
- mielony cynamon - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój dynię w kostkę, dodaj kilka łyżek wody i gotuj do miękkości.
Zmiel go w dowolny sposób.
Zmiel cytrynę bez pestek osobno w blenderze.
Dodaj do dyni, dodaj cukier i przyprawy.
Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj dżem przez 15-20 minut.
Zwiń go w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy