Historia gulaszu rozpoczęła się ponad dwa tysiące lat temu. W dzisiejszych czasach danie nie traci popularności. Często jest przygotowywany, wciąż wymyślając coraz to nowe opcje. Niedawno odkryłem przepis na wołowinę z adjika.
Składniki
- wołowina (polędwica) – 600 g
- cebula - 1 rzecz
- Adjika - 2 łyżeczka
- czosnek - 2 ząbki
- mąka - 2 art.
- sos pomidorowy - 2 art.
- oliwa z oliwek - 30 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- sól - do smaku
- woda (oczyszczona) – 3 szklanki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, osusz i pokrój na małe kawałki.
Obierz cebulę, czosnek i posiekaj.
Rozgrzej olej na patelni, ułóż wołowinę i dobrze zrumień ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę, czosnek i smaż przez 4-5 minut.
Dodaj adjika, sos pomidorowy, liść laurowy i chmiel suneli. Gotuj przez kolejne 5 minut, ciągle mieszając.
Wlej wodę zmieszaną z mąką, solą i gotuj przez 40 minut pod przykryciem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy