Chcesz spróbować pysznych gołąbków? Nie, Nie musisz kupować mrożonych półproduktów. Możesz przygotować apetyczne danie w domu. Zapewniamy, że odniesiesz sukces! Cały proces gotowania opisuję szczegółowo w tym przepisie!
Składniki
- kapusta (Biała) – 1 Kochan
- śmietana - 5 art.
- pasta pomidorowa - 4 art.
- liść laurowy - 1 rzecz
- czarny pieprz - 3 groszek
- bulion mięsny - 0,8 L
- sól - do smaku
- mielona wieprzowina - 350 g
- ryż - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 4 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń łodygę i przenieś kapustę do garnka z wrzącą wodą.
Okresowo wyjmuj kapustę i usuwaj gotowe liście widelcem. Powtarzaj, aż usuniesz wszystkie piękne liście.
Odetnij zgrubienia na liściach i w razie potrzeby uderz w twarde części młotkiem.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą, zalej wrzącą wodą i przykryj przez 15 minut.
Zetrzyj marchewki, obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę.
Na dobrze rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
W głębokiej misce połącz mięso mielone, ryż, smażenie, jajko, sól i mielony pieprz. Dobrze ugniataj rękami, aż będzie gładka.
Połóż trochę nadzienia na krawędzi liścia kapusty i zwiń kopertę. Powtórz procedurę z pozostałymi liśćmi i nadzieniem.
Przykryj dno garnka liśćmi kapusty. Nie układaj gołąbków zbyt mocno na wierzchu.
Zagotuj bulion, dodaj wstępnie wymieszaną koncentrat pomidorowy i śmietanę. Dodaj ziarna pieprzu, liście laurowe i sól. Gotuj przez 5 minut.
Wlej sos śmietanowo-pomidorowy do gołąbków, przykryj i gotuj przez 60 minut na małym ogniu.
Po wyłączeniu pozostaw gołąbki na 10-15 minut.