Jeśli lubisz różne dania z ryżu, radzę wypróbować inny ciekawy przepis-owsiankę ryżową z warzywami. Lepiej ugotować go z ryżu gotowanego na parze, ponieważ gwarantuje kruchy i smaczny.
Składniki
- ryż na parze - 400 g
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- marchew - 1 rzecz
- papryka - pół
- masło - 80 G
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (oczyszczona) – 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Bułgarska i ostra papryka pokrój, obierz nasiona i drobno posiekaj.
Obierz cebulę i posiekaj, zetrzyj marchewki.
Wlej sól i umyty ryż do wrzącej wody. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj paprykę i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
Dodaj ugotowany ryż, zmielony czarny pieprz i połowę ostrej papryki na patelnię. Gotuj, mieszając, jeszcze 5 minut.
Wyłącz ogrzewanie i pozostaw ryż pod przykryciem na 15-20 minut. Dodaj pozostałą ostrą paprykę do talerza podczas serwowania.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy