lecho z bakłażana na zimę

50 min
4 banki
Lecho z bakłażana na zimę
Avocado_studio, stock.adobe.com
0

Lecho z bakłażana to pyszna węgierska przekąska. Przygotowanie go nie jest trudne, a takie puste miejsce z pewnością pomoże urozmaicić zwykłe menu. Pyszne i proste z chlebem, zarówno na świątecznym stole, jak i oprócz wszelkich dodatków lub dań mięsnych. Dzielę się przepisem.

Składniki

  • bakłażany - 600 g
  • pomidory (odmiana śmietany) – 1,2 kg
  • cebula - 300 g
  • papryka - 300 g
  • Chili - 1/4 strąk
  • Olej roślinny - 80 ml
  • ocet (6%) – 2 art.
  • liść laurowy - 2 szt.
  • mielony czarny pieprz - szczypta
  • sól - 1 art.
  • cukier - 1,5 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz bakłażany, odetnij ogony bez obierania, pokrój w średnie kostki.

Opłucz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.

Umieść powstałą masę pomidorową w rondlu do gotowania, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny. Włóż pokrojony bakłażan do masy pomidorowej i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 10 minut po ugotowaniu.

Pokrój cebulę w półpierścienie i wyślij do rondla z półfabrykatem. Gotuj przez 10 minut.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w długie cienkie paski i wyślij do garnka do warzyw.

Dodaj zmielony pieprz, liść laurowy, posiekany czosnek i gorzką paprykę, gotuj przez kolejne 10 minut.

Wlej wrzące lecho do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia na noc. W celu długotrwałego przechowywania przenieś obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy