Lecho z bakłażana to pyszna węgierska przekąska. Przygotowanie go nie jest trudne, a takie puste miejsce z pewnością pomoże urozmaicić zwykłe menu. Pyszne i proste z chlebem, zarówno na świątecznym stole, jak i oprócz wszelkich dodatków lub dań mięsnych. Dzielę się przepisem.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz bakłażany, odetnij ogony bez obierania, pokrój w średnie kostki.
Opłucz pomidory i przepuść przez maszynę do mięsa.
Umieść powstałą masę pomidorową w rondlu do gotowania, dodaj sól, cukier, ocet i olej roślinny. Włóż pokrojony bakłażan do masy pomidorowej i gotuj na małym ogniu pod pokrywką przez 10 minut po ugotowaniu.
Pokrój cebulę w półpierścienie i wyślij do rondla z półfabrykatem. Gotuj przez 10 minut.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w długie cienkie paski i wyślij do garnka do warzyw.
Dodaj zmielony pieprz, liść laurowy, posiekany czosnek i gorzką paprykę, gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej wrzące lecho do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do ostygnięcia na noc. W celu długotrwałego przechowywania przenieś obrabiany przedmiot w chłodne, ciemne miejsce.