Pikantne pikantne ogórki to świetna przystawka do każdego posiłku. Często dodaję je do kanapek, sałatek lub po prostu jem jako przekąskę. Dobrze komponują się z daniami mięsnymi i ozdobią każdą ucztę. Dzielę się jednym z moich ulubionych przepisów, jak najlepiej je solić.
Składniki
- ogórki - 1.5 kg
- woda - 1 L
- czosnek - 1 Głowa
- Chili - 3 kawałki
- nasiona gorczycy - 2 art.
- Mieszanka groszku pieprzowego - 1 art.
- liść laurowy - 4 kawałki
- Goździk - 4 Bud
- proszek musztardowy - 1 art.
- cukier - 2 art.
- sól - 1 art.
- ocet - 30 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć ogórki przez kilka godzin w zimnej wodzie.
Włóż je do czystych słoików. Dodaj chili, czosnek i wszystkie przyprawy z wyjątkiem musztardy w proszku.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 10 minut pod pokrywkami.
Odcedź tę wodę, zagotuj ponownie i zalej przez kolejne 10 minut.
Ponownie spuść. Dodaj cukier, sól, pieprz i musztardę w proszku.
Doprowadź marynatę do wrzenia, wlej ocet i zalej ogórki.
Zwiń słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy