dania główne 22.01.2022

pilaw z indyka i brązowego ryżu

1 godz. 15 min.
8 porcji
Pilaw z indyka i brązowego ryżu
nadianb, stock.adobe.com
0

Ostatnio gotowałem pilaw z indyka i brązowego ryżu. Danie tak bardzo spodobało się moim domownikom, że jednogłośnie postanowiliśmy umieścić je na liście ulubionych przepisów. Radzę gotować na patelni, a na koniec należy nalegać na 15-20 minut pod pokrywką.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ryż opłucz i namocz w zimnej wodzie przez pół godziny.

Filety z indyka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój.

Posiekaj marchewkę i obraną cebulę.

Obierz czosnek i lekko zmiażdż rękojeścią noża.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, marchewkę i smaż na złoty kolor.

Dodaj filety z indyka, zirę, ziele angielskie i czarną paprykę. Smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej gorącą wodę, sól i gotuj przez 15 minut.

Dodaj umyty ryż, ząbki czosnku, przykryj i gotuj na małym ogniu przez kolejne pół godziny.

Gotowy pilaw pieprz i pozostaw do zaparzenia pod pokrywką na 20-30 minut.

Podczas serwowania dodaj posiekaną natkę pietruszki do talerza.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy