Ostatnio gotowałem pilaw z indyka i brązowego ryżu. Danie tak bardzo spodobało się moim domownikom, że jednogłośnie postanowiliśmy umieścić je na liście ulubionych przepisów. Radzę gotować na patelni, a na koniec należy nalegać na 15-20 minut pod pokrywką.
Składniki
- Indyk (filet) – 500 g
- brązowy ryż - 2 szklanki
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 5 ząbki
- Olej roślinny - 3 art.
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 2 groszek
- Zira - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- pietruszka - 2 gałązki
- woda (filtrowane) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ryż opłucz i namocz w zimnej wodzie przez pół godziny.
Filety z indyka opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój.
Posiekaj marchewkę i obraną cebulę.
Obierz czosnek i lekko zmiażdż rękojeścią noża.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę, marchewkę i smaż na złoty kolor.
Dodaj filety z indyka, zirę, ziele angielskie i czarną paprykę. Smaż przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej gorącą wodę, sól i gotuj przez 15 minut.
Dodaj umyty ryż, ząbki czosnku, przykryj i gotuj na małym ogniu przez kolejne pół godziny.
Gotowy pilaw pieprz i pozostaw do zaparzenia pod pokrywką na 20-30 minut.
Podczas serwowania dodaj posiekaną natkę pietruszki do talerza.