dania główne 22.01.2022

kapusta duszona z soczewicą i kiełbaskami

1 godz. 15 min.
8 porcji
Kapusta duszona z soczewicą i kiełbaskami
teleginatania, stock.adobe.com
0

Zwykły gulasz z jarmużu można łatwo przekształcić w niesamowitą świąteczną ucztę. Wystarczy dodać kiełbaski, soczewicę, a danie natychmiast staje się bardziej satysfakcjonujące i aromatyczne. Radzę używać zielonej soczewicy, ponieważ najlepiej zachowuje swój kształt.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Soczewicę opłucz i namocz w zimnej wodzie przez 40 minut.

Zmień wodę, dodaj sól i gotuj soczewicę przez 30 minut po ugotowaniu.

Obierz cebulę i posiekaj. Posiekaj kapustę w paski, zetrzyj marchewki. Pokrój kiełbaski na małe podkładki.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.

Dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj soczewicę, kiełbaski i delikatnie wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Dodaj sól, zmielony pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę. Po 2 minutach wyłącz ogrzewanie.

Zaparz kapustę pod przykryciem przez 10-15 minut. Podczas serwowania dodaj posiekaną natkę pietruszki do talerza.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy