Zwykły gulasz z jarmużu można łatwo przekształcić w niesamowitą świąteczną ucztę. Wystarczy dodać kiełbaski, soczewicę, a danie natychmiast staje się bardziej satysfakcjonujące i aromatyczne. Radzę używać zielonej soczewicy, ponieważ najlepiej zachowuje swój kształt.
Składniki
- kapusta (Biała) – 700 g
- zielona soczewica - 150 g
- parówki - 300 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- marchew - 1 rzecz
- Olej roślinny - 80 ml
- mielony czarny pieprz - do smaku
- Sol - do smaku
- pietruszka - 5 gałązki
- woda (oczyszczona) – 300 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Soczewicę opłucz i namocz w zimnej wodzie przez 40 minut.
Zmień wodę, dodaj sól i gotuj soczewicę przez 30 minut po ugotowaniu.
Obierz cebulę i posiekaj. Posiekaj kapustę w paski, zetrzyj marchewki. Pokrój kiełbaski na małe podkładki.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę z marchewką i smaż na złoty kolor.
Dodaj kapustę i kontynuuj smażenie przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj soczewicę, kiełbaski i delikatnie wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Dodaj sól, zmielony pieprz, wyciśnij czosnek przez prasę. Po 2 minutach wyłącz ogrzewanie.
Zaparz kapustę pod przykryciem przez 10-15 minut. Podczas serwowania dodaj posiekaną natkę pietruszki do talerza.