pieczenie 22.01.2022

placki twarogowe na mleku

1 godz. 0 min.
3 porcje
Placki twarogowe na mleku
0

Placki twarogowe na mleku to świetna opcja, jeśli serniki i zapiekanki są już zmęczone, a twaróg jest dostępny w lodówce. Okazuje się doskonałym dodatkiem do herbaty, na deser lub zamiast przekąski.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wsyp ziarnisty twaróg do miski i dodaj żółtko. Na razie odłóż białko na bok.

Placki twarogowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj brązowy cukier, mleko.

Placki twarogowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj również mąkę pszenną, wymieszaj wszystko trzepaczką.

Placki twarogowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Ubij białko ze szczyptą soli w puszystą pianę. Delikatnie wymieszaj piankę z twarogiem.

Placki twarogowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką rozłóż małe porcje ciasta i smaż na małym ogniu przez 4 minuty.

Placki twarogowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Z drugiej strony smaż placki przez kolejne 3 minuty pod przykryciem, a następnie natychmiast podawaj na gorąco. Miód, mleko skondensowane lub śmietana są odpowiednie jako dodatek.

Placki twarogowe na mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Yuliia Stsepeleva

Yuliia Stsepeleva
przepis dodał (a):
Yuliia Stsepeleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy