Placki twarogowe na mleku to świetna opcja, jeśli serniki i zapiekanki są już zmęczone, a twaróg jest dostępny w lodówce. Okazuje się doskonałym dodatkiem do herbaty, na deser lub zamiast przekąski.
Składniki
- jaja kurze - 1 rzecz
- twaróg - 300 g
- brązowy cukier - 2 art.
- sól - 1 szczypta
- mleko - 70 ml
- mąka (pszenna) – 3 art.
- Olej roślinny (do smażenia) – 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wsyp ziarnisty twaróg do miski i dodaj żółtko. Na razie odłóż białko na bok.
Dodaj brązowy cukier, mleko.
Dodaj również mąkę pszenną, wymieszaj wszystko trzepaczką.
Ubij białko ze szczyptą soli w puszystą pianę. Delikatnie wymieszaj piankę z twarogiem.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką rozłóż małe porcje ciasta i smaż na małym ogniu przez 4 minuty.
Z drugiej strony smaż placki przez kolejne 3 minuty pod przykryciem, a następnie natychmiast podawaj na gorąco. Miód, mleko skondensowane lub śmietana są odpowiednie jako dodatek.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy