Boże Narodzenie ma dźwięczny śmiech, kolorowe cekiny i zapach imbirowych ciasteczek. Ugotujmy razem słodycze, zwłaszcza, że mam świetny i bardzo prosty przepis. Oprócz imbiru i cynamonu możesz zmienić inne przyprawy według własnych upodobań.
Składniki
- mąka - 300 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 120 g
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- mielony imbir (bez zjeżdżalni) – 1 art.
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 0,25 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,25 łyżeczka
- Badian (mielony) – 0,25 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - 0,25 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj przyprawy i sodę. W razie potrzeby zetrzyj je w moździerzu, aż będą sproszkowane.
Dodaj przesianą mąkę i sól.
W osobnym pojemniku zetrzyj miękkie masło z jajkiem i cukrem.
Wymieszaj suchy kęs z mieszanką jajeczno-olejową i zagniataj ciasto.
Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1,5-2 godziny.
Podziel ciasto na trzy części. Zostaw jedną do pracy, resztę Schowaj z powrotem do lodówki.
Na arkuszu pergaminu rozwałkuj cienką warstwę ciasta.
Wytnij ciasteczka wycinkami, usuń nadmiar ciasta.
Przenieś arkusz na blachę do pieczenia i wyślij na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Z resztą ciasta zrób to samo.
Gdy ciasteczka całkowicie ostygną, możesz je ozdobić lukrem lub kolorowym lukrem.