pieczenie 28.10.2022

ciasteczka imbirowe

45 min
30 porcji
Ciasteczka imbirowe
0

Boże Narodzenie ma dźwięczny śmiech, kolorowe cekiny i zapach imbirowych ciasteczek. Ugotujmy razem słodycze, zwłaszcza, że mam świetny i bardzo prosty przepis. Oprócz imbiru i cynamonu możesz zmienić inne przyprawy według własnych upodobań.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj przyprawy i sodę. W razie potrzeby zetrzyj je w moździerzu, aż będą sproszkowane.

Ciasteczka imbirowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj przesianą mąkę i sól.

Ciasteczka imbirowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

W osobnym pojemniku zetrzyj miękkie masło z jajkiem i cukrem.

Ciasteczka imbirowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wymieszaj suchy kęs z mieszanką jajeczno-olejową i zagniataj ciasto.

Ciasteczka imbirowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1,5-2 godziny.

Ciasteczka imbirowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Podziel ciasto na trzy części. Zostaw jedną do pracy, resztę Schowaj z powrotem do lodówki.

Ciasteczka imbirowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Na arkuszu pergaminu rozwałkuj cienką warstwę ciasta.

Ciasteczka imbirowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Wytnij ciasteczka wycinkami, usuń nadmiar ciasta.

Ciasteczka imbirowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Przenieś arkusz na blachę do pieczenia i wyślij na 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Z resztą ciasta zrób to samo.

Ciasteczka imbirowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Gdy ciasteczka całkowicie ostygną, możesz je ozdobić lukrem lub kolorowym lukrem.

Ciasteczka imbirowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 10

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
Przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy