pieczenie 22.01.2022

babeczki marchewkowe

35 min
12 porcji
Babeczki marchewkowe
0

Dla miłośników ciast marchewkowych jest świetna wiadomość – z ulubionego warzywa można zrobić przepyszne babeczki. Nie zapominaj, że marchewki powinny być używane tylko soczyste, a ciasta do tego pieczenia w żadnym wypadku nie należy ubijać mikserem.

Składniki

  • mąka - 300 g
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • marchew - 200 g
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • cukier - pół szklanki
  • sól - 0,25 CZ. l.
  • wanilina - na czubku noża
  • Olej roślinny - 100 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

Babeczki marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Połącz przesianą mąkę, wanilinę, sól, cukier i proszek do pieczenia ciasta.

Babeczki marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj lekko ubite jajka, masło, marchewkę i dobrze wymieszaj.

Babeczki marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Nasmarowane formy napełnij ciastem w dwóch trzecich i ostrożnie przestaw na blachę do pieczenia.

Babeczki marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Babeczki marchewkowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy