Dla miłośników ciast marchewkowych jest świetna wiadomość – z ulubionego warzywa można zrobić przepyszne babeczki. Nie zapominaj, że marchewki powinny być używane tylko soczyste, a ciasta do tego pieczenia w żadnym wypadku nie należy ubijać mikserem.
Składniki
- mąka - 300 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- marchew - 200 g
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- cukier - pół szklanki
- sól - 0,25 CZ. l.
- wanilina - na czubku noża
- Olej roślinny - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Połącz przesianą mąkę, wanilinę, sól, cukier i proszek do pieczenia ciasta.
Dodaj lekko ubite jajka, masło, marchewkę i dobrze wymieszaj.
Nasmarowane formy napełnij ciastem w dwóch trzecich i ostrożnie przestaw na blachę do pieczenia.
Piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy