Domowy chleb na zakwasie żytnim jest lekko kwaśny i różni się nieco od tradycyjnego chleba drożdżowego. Jest porowaty, o miękkiej strukturze i cienkiej, ale chrupiącej skórce. Zakwas można przygotować samodzielnie lub kupić gotowy.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
W misce wymieszaj zakwas, 100 g mąki i 100 g wody. Bardzo wygodne jest używanie miarek lub elektronicznej wagi kuchennej. Pozostaw w ciepłym miejscu, przykrytym folią, aż masa się powiększy (około 30 minut).
Przenieś pozostałą mąkę i wodę do miski, dodaj tam również zakwas.
Dodaj sól, cukier, zioła, oliwę z oliwek. Wymieszać w mikserze stojącym z przystawką hakową lub mikserem ręcznym. Możesz również mieszać szpatułką, ale przez dłuższy czas. Ciasto będzie początkowo płynne, a następnie zacznie się sztywnieć. W takim przypadku spadnie ze ścian miski. Przy mieszaniu mechanicznym efekt ten można osiągnąć w ciągu 6-8 minut. Pozostaw ciasto w misce, pamiętając o przykryciu folią. Pozwól podejść jeszcze przez około godzinę.
Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Przełóż ciasto do formy, przykryj folią i włóż do piekarnika do proofingu, ustawiając 40 stopni. Po 20-30 minutach usuń folię i piecz chleb w 250 stopniach przez 10 minut. Następnie w 200 stopniach kolejne 30-40 minut. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca – na wyjściu powinien być suchy.
Pozwól chlebowi ostygnąć na ruszcie, po czym możesz go posmakować i użyć.