pieczenie 22.01.2022

placki z kapustą

2 godz. 35 min.
4 porcje
Placki z kapustą
Buro Pavel, stock.adobe.com
0

Czy uważasz, że gotowanie pasztecików z kapustą jest trudne? Tak nie jest. Proces jest oczywiście długi, ale prosty. Aby zaoszczędzić czas, zagnieść ciasto, a gdy będzie pasować, zrób nadzienie. Wszystko szczegółowo opisuję tutaj!

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz suche drożdże, ciepłe mleko, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

Przesiej mąkę, dodaj jajko, ciasto, ciepłą wodę, sól i połowę oleju roślinnego. Zagnieść miękkie ciasto.

Przenieś ciasto do dużej miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.

Posiekaj białą kapustę w paski. Obierz i posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj marchewkę z cebulą i smaż na złoty kolor.

Dodaj świeżą kapustę i gotuj na wolnym ogniu, aż zmniejszy objętość.

Dodaj kiszoną kapustę, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wyłącz ogień, dodaj zmielony czarny pieprz i przenieś na głęboki talerz.

Posyp stół mąką, ułóż ciasto i ponownie wymieszaj.

Podziel ciasto na 14-16 identycznych kawałków. Uformuj każdy z nich w okrągłą kulkę.

Rozwałkuj kulki w grube tortille, ułóż nadzienie i przyklej. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.

Ułóż placki na wysmarowanej blasze do pieczenia, posmaruj żółtkiem i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy