Czy uważasz, że gotowanie pasztecików z kapustą jest trudne? Tak nie jest. Proces jest oczywiście długi, ale prosty. Aby zaoszczędzić czas, zagnieść ciasto, a gdy będzie pasować, zrób nadzienie. Wszystko szczegółowo opisuję tutaj!
Składniki
- mąka - 500 g
- suche drożdże - 8 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko (ciepły) – 100 ml
- woda (ciepły) – 100 ml
- Olej roślinny - 3 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- żółtka (do smarowania) – 1 rzecz
- kapusta (Biała) – 300 g
- kapusta kiszona - 200 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz suche drożdże, ciepłe mleko, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj miskę ręcznikiem i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
Przesiej mąkę, dodaj jajko, ciasto, ciepłą wodę, sól i połowę oleju roślinnego. Zagnieść miękkie ciasto.
Przenieś ciasto do dużej miski, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Posiekaj białą kapustę w paski. Obierz i posiekaj cebulę, zetrzyj marchewki.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj marchewkę z cebulą i smaż na złoty kolor.
Dodaj świeżą kapustę i gotuj na wolnym ogniu, aż zmniejszy objętość.
Dodaj kiszoną kapustę, dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wyłącz ogień, dodaj zmielony czarny pieprz i przenieś na głęboki talerz.
Posyp stół mąką, ułóż ciasto i ponownie wymieszaj.
Podziel ciasto na 14-16 identycznych kawałków. Uformuj każdy z nich w okrągłą kulkę.
Rozwałkuj kulki w grube tortille, ułóż nadzienie i przyklej. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.
Ułóż placki na wysmarowanej blasze do pieczenia, posmaruj żółtkiem i pozostaw na pół godziny w ciepłym miejscu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.