Ta wersja Charlotte jest przygotowywana bez jajek i produktów mlecznych, więc możesz sobie pozwolić nawet na post. Sok pomarańczowy powinien być bez cukru. Zwróć uwagę na kompozycję lub wyciśnij ją samodzielnie ze świeżych pomarańczy.
Składniki
- jabłka - 500 g
- mąka - 250 g
- cukier - 120 g
- sól - 0,25 łyżeczka
- sok pomarańczowy - pół szklanki
- sok z cytryny - 1 art.
- Olej roślinny - 4 art.
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj olej roślinny, sok pomarańczowy i cytrynowy.
Dodaj zmielony cynamon, cukier, sól i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ugniataj masę, aż będzie gładka.
Obierz jabłko z nasion i pokrój w cienkie plasterki.
Wyłóż formę papierem do pieczenia i ułóż jabłka.
Wlej ciasto i kilkakrotnie obróć formę, aby równomiernie rozłożyć kawałki owoców.
Piecz Charlotte przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Polecam ostatnie 20 minut gotowania w trybie konwekcyjnym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy