Kiedy chcę stworzyć komfort w domu, wprowadzam porządek i pieczę pachnący miód pitny. W tym przepisie idealna ilość cukru i miodu została wybrana do mojego gustu. Ciasto jest miękkie, piękne i umiarkowanie słodkie.
Składniki
- mąka - 4 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- miód (płynny) – 2 art.
- cukier - 1 szkło
- mleko (ciepły) – 2 art.
- woda - 2 art.
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- masło - 150 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Roztop masło w kąpieli wodnej.
Wlej ciepłą wodę, mleko i płynny miód.
Dodaj sodę oczyszczoną, cukier, lekko ubite jajko i wymieszaj.
Porcjami wsyp całą mąkę i zagnieść plastikowe ciasto.
Podziel ciasto na 10 identycznych kawałków, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Wyjmij jeden kawałek z lodówki, rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 centymetra, połóż na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 5-6 minut. Powtórz kroki z resztą ciasta.
W głębokiej misce połącz śmietanę, cukier i wanilinę. Ubijaj mikserem, aż kryształy cukru całkowicie się rozpuszczą.
Nadaj żądany kształt schłodzonym ciastom, odcinając krawędzie.
Ścinki zmielić w blenderze lub zmiażdżyć wałkiem do ciasta.
Złóż ciasto na szerokim talerzu, smarując każde ciasto śmietaną.
Posmaruj górną warstwę kremem i obficie posyp przygotowaną kruszonką.
Wyślij gotowe ciasto do lodówki namoczyć przez 3-4 godziny.