Takie ciasto można upiec na świątecznym stole. Sernik Snickers to prawdziwa fajerwerka smaków! Baza ciasteczek cukrowych, delikatna warstwa sera i wspaniały karmel z orzeszkami ziemnymi i solą. Spróbuj zjeść przynajmniej kawałek, a nie będziesz w stanie przestać.
Składniki
- ciasteczka - 250 g
- masło - 120 g
- kakao - 1 art.
- jaja kurze - 3 kawałki
- ser twarogowy - 400 g
- śmietana - 150 ml
- Kawa (espresso) – 50 ml
- cukier - 180 g
- skrobia - 1 art.
- wanilina - na czubku noża
- orzeszki ziemne - 150 g
- masło - 60 G
- cukier - 80 g
- sól - 0,3 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ciasteczka zmielić w blenderze lub pokruszyć wałkiem do ciasta.
Dodaj stopione masło, kakao i dobrze wymieszaj.
Umieść powstałą masę w dzielonej formie, lekko ubijając.
Połącz twaróg, cukier, kawę i wanilinę.
Ubijając mikserem na niskich obrotach, dodawaj po jednym na raz wszystkie jajka. Ubij gotową masę przez kolejne 3-5 minut.
Dodaj śmietanę zmieszaną ze skrobią i dobrze wymieszaj.
Włóż nadzienie serowe do formy z podstawą i spłaszcz. Piec 1,5 godziny w 150 stopniach.
Na małej patelni do smażenia rozpuść cukier.
Dodaj masło, gorącą śmietanę i sól. Podgrzej wszystko razem przez 2-3 minuty, a następnie zdejmij z ognia i ostudź.
Wyjmij schłodzony sernik z piekarnika, posyp powierzchnię orzeszkami ziemnymi, a następnie polej karmelem. Wstaw do lodówki na 10-12 godzin.