desery 17.08.2022

śmietana ze szpinakiem

1 godz. 30 min.
4 porcje
Śmietana ze szpinakiem
Natallya Naumava, stock.adobe.com
0

W czołówce najbardziej niezwykłych śmietankowców ten przepis zajęłby honorowe pierwsze miejsce. Ciasta ze szpinakiem przypadną do gustu wszystkim miłośnikom niezwykłych deserów. A poza tym jest to również przydatne, jak przydatne może być pieczenie.

Składniki

do ciast:
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiel szpinak, masło, skórkę, 1 żółtko i 50 g cukru w blenderze do uzyskania gładkości.

Ubij osobno pozostałe żółtka i kolejne 80 g cukru. Połącz obie masy szpatułką.

Ubij wszystkie białka z pozostałym cukrem na jędrne szczyty.

Wymieszaj obie masy szpatułką i stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę.

Wlać do formy i piec biszkopt przez 45 minut w 180 stopniach.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.

Gdy biszkopt ostygnie, pokrój go na cienkie ciasta i posmaruj kremem.

Wyślij śmietanę na noc do lodówki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy