W czołówce najbardziej niezwykłych śmietankowców ten przepis zajęłby honorowe pierwsze miejsce. Ciasta ze szpinakiem przypadną do gustu wszystkim miłośnikom niezwykłych deserów. A poza tym jest to również przydatne, jak przydatne może być pieczenie.
Składniki
- szpinak - 150 g
- mąka - 190 g
- cukier - 180 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- białka jaj - 2 kawałki
- Olej roślinny - 80 ml
- Skórka z cytryny - 1 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 2 łyżeczka
- śmietana - 400 g
- cukier puder - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel szpinak, masło, skórkę, 1 żółtko i 50 g cukru w blenderze do uzyskania gładkości.
Ubij osobno pozostałe żółtka i kolejne 80 g cukru. Połącz obie masy szpatułką.
Ubij wszystkie białka z pozostałym cukrem na jędrne szczyty.
Wymieszaj obie masy szpatułką i stopniowo wprowadzaj przesianą mąkę.
Wlać do formy i piec biszkopt przez 45 minut w 180 stopniach.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie puszysta.
Gdy biszkopt ostygnie, pokrój go na cienkie ciasta i posmaruj kremem.
Wyślij śmietanę na noc do lodówki.