Włoski deser tiramisu jest znany na całym świecie. Nie mniej popularne jest aromatyczne Limoncello. Proponuję użyć go zamiast koniaku w tym przepisie. Mówię Ci, jak gotować Kurda i gotować tiramisu.
Składniki
- śmietana (33% tłuszczu) – 1 szkło
- mascarpone - 250 g
- cukier puder - 100 g
- wanilina - na czubku noża
- sok z cytryny - 150 ml
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- żółtka - 2 kawałki
- cukier puder - pół szklanki
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- masło - 30 g
- Ciasteczka Savoyardi - 300 G
- Limoncello - 2 art.
- woda - 150 ml
- cukier - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zagotuj wodę, dodaj cukier i gotuj przez 2-3 minuty.
Wyłącz ogień, ostudź i wlej Limoncello.
Ciepły sok z cytryny wymieszaj ze skórką.
Połącz cukier puder, skrobię kukurydzianą i żółtka.
Wlej mieszankę cytrusów, wymieszaj i podgrzej wszystko razem w łaźni wodnej, aż zgęstnieje.
Gotowy Kurd odcedź, wymieszaj z masłem i ostudź.
Śmietanę, mascarpone, cukier puder i wanilinę wymieszać, lekko ubić mikserem.
Zanurz ciasteczka w syropie cukrowym z Limoncello i ułóż na dnie szklanek.
Na wierzch dodaj obfitą warstwę kremu i trochę więcej ciastek zanurzonych w aromatycznym syropie.
Rozłóż trochę cytrynowego Kurda i pozostałą śmietanę. Możesz ozdobić skórką lub narysować wzory za pomocą strzykawki do ciasta.
Włóż gotowe tiramisu do lodówki na 5-6 godzin.