To pyszne naleśniki z oryginalnym nadzieniem. Można je łatwo przygotować na lunch, zabrać ze sobą w podróż lub na piknik. A jeśli chodzi o czosnek, po smażeniu jego aromat jest dość słaby.
Składniki
- mąka - 250 g
- mleko (ciepły) – 400 ml
- jaja kurze - 3 kawałki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- Olej roślinny - 1 art.
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka solą i cukrem.
Wlej połowę mleka, olej roślinny i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę i zagniataj masę, aż będzie gładka.
Dodaj pozostałe mleko, dostosowując gęstość ciasta. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.
Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej. Wlać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić ukośnymi ruchami na całej powierzchni.
Smaż naleśnik na złoty kolor po obu stronach. Powtórz kroki z resztą ciasta.
Posiekaj szpinak, obraną cebulę i czosnek. Zetrzyj tofu widelcem.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor.
Dodaj szpinak i gotuj przez 2-3 minuty pod przykryciem.
Wyłącz ogień, dodaj tofu, sól i pieprz.
Umieść nadzienie na środku naleśnika, wsuń boki do środka i zwiń luźną bułkę. Powtórz z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.