pieczenie 22.01.2022

naleśniki z tofu, szpinakiem i czosnkiem

35 min
6 porcji
Naleśniki z tofu, szpinakiem i czosnkiem
noirchocolate, stock.adobe.com
0

To pyszne naleśniki z oryginalnym nadzieniem. Można je łatwo przygotować na lunch, zabrać ze sobą w podróż lub na piknik. A jeśli chodzi o czosnek, po smażeniu jego aromat jest dość słaby.

Składniki

do testu:
  • mąka - 250 g
  • mleko (ciepły) – 400 ml
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • cukier - 1 łyżeczka
  • sól - 0,25 łyżeczka
  • Olej roślinny - 1 art.
  • masło - 20 g
do nadzienia:
  • Tofu - 200 g
  • szpinak - 100 g
  • cebula - 1 rzecz
  • czosnek - 3 ząbki
  • oliwa z oliwek - 2 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Sol - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij jajka solą i cukrem.

Wlej połowę mleka, olej roślinny i wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę i zagniataj masę, aż będzie gładka.

Dodaj pozostałe mleko, dostosowując gęstość ciasta. Jeszcze raz wszystko dobrze wymieszaj.

Nasmaruj patelnię olejem i podgrzej. Wlać połowę ciasta i równomiernie rozprowadzić ukośnymi ruchami na całej powierzchni.

Smaż naleśnik na złoty kolor po obu stronach. Powtórz kroki z resztą ciasta.

Posiekaj szpinak, obraną cebulę i czosnek. Zetrzyj tofu widelcem.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor.

Dodaj szpinak i gotuj przez 2-3 minuty pod przykryciem.

Wyłącz ogień, dodaj tofu, sól i pieprz.

Umieść nadzienie na środku naleśnika, wsuń boki do środka i zwiń luźną bułkę. Powtórz z pozostałymi naleśnikami i nadzieniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy