pieczenie 08.07.2022

chaczapuri z kurczakiem i mozzarellą

35 min
4 porcje
Chaczapuri z kurczakiem i mozzarellą
New Africa, stock.adobe.com
0

W ramach eksperymentów łączących tradycje Gruzińskie i europejskie proponuję ugotować takie zamknięte chaczapuri z kurczakiem i mozzarellą. Podawaj je ze świeżymi warzywami, ulubionymi ziołami i domowym winem do smaku.

Składniki

do testu:
  • mąka - 2 szklanki
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
  • cukier - 2 łyżeczka
  • kefir - 1 szkło
  • masło - 70 g
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj suche składniki ciasta, dodaj kefir i zagniataj masę.

Dodaj stopione masło i ponownie wymieszaj.

Drobno posiekaj kurczaka i paprykę i smaż do połowy. Wymieszaj ze śmietaną i startą mozzarellą.

Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na warstwy i ułożyć nadzienie.

Zwinąć wszystko w woreczki, ponownie rozwałkować i usmażyć chaczapuri na natłuszczonej patelni pod przykryciem przez 5 minut z każdej strony.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy