pieczenie 22.01.2022

Pizza z brokułami, mozzarellą i szpinakiem

50 min
8 porcji
Pizza z brokułami, mozzarellą i szpinakiem
hitforsa, stock.adobe.com
0

Lubisz różne dania warzywne? Radzę spróbować pizzy z brokułami, mozzarellą i szpinakiem. To niesamowity bukiet smaków i aromatów! Kapusta jest wstępnie gotowana w osolonej wodzie, dzięki czemu w gotowym naczyniu okazuje się miękka i smaczna.

Składniki

do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj proszek do pieczenia, drożdże, sól i cukier.

Dodaj śmietanę, lekko ubite jajko i ciepłą wodę. Zagnieść miękkie ciasto.

Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.

Brokuły podzielić na małe różyczki, opłukać i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut.

Szpinak opłucz, strząśnij nadmiar wody i rozłóż do wyschnięcia na ręczniku.

Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Posmaruj półfabrykat sosem pomidorowym, ułóż mozzarellę, brokuły i szpinak.

Piec przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy