Lubisz różne dania warzywne? Radzę spróbować pizzy z brokułami, mozzarellą i szpinakiem. To niesamowity bukiet smaków i aromatów! Kapusta jest wstępnie gotowana w osolonej wodzie, dzięki czemu w gotowym naczyniu okazuje się miękka i smaczna.
Składniki
- mąka - 400 g
- suche drożdże (szybko działające) – 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- jaja kurze - 1 rzecz
- śmietana - 1 art.
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda (ciepły) – 80 ml
- brokuły - 350 g
- Mozzarella - 150 g
- szpinak - pół
- sos pomidorowy - 5 art.
- woda (wrząca woda) – 800 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj proszek do pieczenia, drożdże, sól i cukier.
Dodaj śmietanę, lekko ubite jajko i ciepłą wodę. Zagnieść miękkie ciasto.
Przykryj ciasto ręcznikiem i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Brokuły podzielić na małe różyczki, opłukać i gotować w osolonej wodzie przez 5 minut.
Szpinak opłucz, strząśnij nadmiar wody i rozłóż do wyschnięcia na ręczniku.
Zetrzyj mozzarellę na grubej tarce.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Posmaruj półfabrykat sosem pomidorowym, ułóż mozzarellę, brokuły i szpinak.
Piec przez 15-20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.