Zimą szczególnie ważne jest uzupełnienie zapasów witamin w organizmie. Pomogą w tym pyszne ciasta z jajkiem i zieloną cebulą. Gotuję je na suchych drożdżach w piekarniku. Moja siostra powiedziała mi kiedyś ten prosty przepis, teraz dzielę się nim z Tobą.
Składniki
- mąka - 500 g
- śmietana - 2 art.
- mleko (ciepły) – 150 ml
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- suche drożdże (szybko poruszający się) – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 3 art.
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0,5 łyżeczka
- żółtka (do smarowania) – 1 rzecz
- jaja kurze (gotowane) – 6 sztuk
- szczypiorek - 100 g
- masło - 50 G
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, suche drożdże, sól i cukier.
Dodaj połowę oliwy z oliwek, ciepłe mleko i śmietanę z sodą.
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Drobno posiekaj zieloną cebulę i obrane jajka.
Dodaj stopione masło, sól i wymieszaj.
Posyp stół mąką, wyłóż ciasto i lekko zmiażdż.
Podziel ciasto na 12 identycznych kawałków, z których każdy ma kształt płaskiej tortilli.
Rozłóż trochę nadzienia i mocno przyklej krawędzie.
Posmaruj blachę do pieczenia pozostałym olejem, ułóż placki szwem w dół i umieść na 30 minut w ciepłym miejscu.
Posmaruj placki żółtkiem i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.