pieczenie 22.01.2022

placki z jajkiem i cebulą

1 godz. 25 min.
12 porcji
Placki z jajkiem i cebulą
valentinamaslova, stock.adobe.com
0

Zimą szczególnie ważne jest uzupełnienie zapasów witamin w organizmie. Pomogą w tym pyszne ciasta z jajkiem i zieloną cebulą. Gotuję je na suchych drożdżach w piekarniku. Moja siostra powiedziała mi kiedyś ten prosty przepis, teraz dzielę się nim z Tobą.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, suche drożdże, sól i cukier.

Dodaj połowę oliwy z oliwek, ciepłe mleko i śmietanę z sodą.

Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.

Drobno posiekaj zieloną cebulę i obrane jajka.

Dodaj stopione masło, sól i wymieszaj.

Posyp stół mąką, wyłóż ciasto i lekko zmiażdż.

Podziel ciasto na 12 identycznych kawałków, z których każdy ma kształt płaskiej tortilli.

Rozłóż trochę nadzienia i mocno przyklej krawędzie.

Posmaruj blachę do pieczenia pozostałym olejem, ułóż placki szwem w dół i umieść na 30 minut w ciepłym miejscu.

Posmaruj placki żółtkiem i wyślij do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy