pieczenie 16.03.2022

pączki na serwatce

1 godz. 0 min.
4 porcje
Pączki na serwatce
Maksim Shebeko, stock.adobe.com
0

Zorganizuj dziś rodzinne spotkania przy filiżance aromatycznej herbaty. Cóż, co to jest herbata bez słodyczy? Proponuję upiec pyszne pączki. Możesz nawet zagnieść ciasto na serwatce. Aby było wspanialsze, potrzebujesz sody i proszku do pieczenia.

Składniki

  • mąka - 550 g
  • Serum - 200 ml
  • żółtka - 2 kawałki
  • cukier - 3 art.
  • soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
  • proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
  • Olej roślinny - 350 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz ciepłą serwatkę i sodę.

Osobno wymieszaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier.

Zrób małe wgłębienie w suchym półfabrykacie i wlej serwatkę z sodą.

Dodaj żółtka i zagniataj ciasto.

Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów i wyciśnij pączki specjalnym cięciem.

Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy