pieczenie 05.02.2023

bułki chlebowe

2 godz. 5 min.
8 porcji
Bułeczki chlebowe
0

Wiele kawiarni i restauracji serwuje aromatyczne bułeczki zamiast chleba. Zawsze są miękkie, smaczne i bardzo świeże. W rzeczywistości ich przygotowanie jest bardzo proste, więc możesz również upiec te pyszne bułeczki w domu!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier, świeże drożdże i 2 łyżki mąki, aż się połączą. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut, na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka.

Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek i zagnieść miękkie ciasto. Umieść go w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno się podwoić.

Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Podziel ciasto na 8 identycznych kawałków, każdy zwinięty w okrągłą kulkę.

Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Uformuj grubą tortillę, zwiń rurkę i przyklej krawędzie.

Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Nadaj obrabianemu przedmiotowi kształt prostokąta, na górze wykonaj cięcie wzdłużne. Powtórz procedurę z resztą ciasta.

Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Ułóż przyszłe bułki cięte do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Pozostaw półfabrykaty do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny.

Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Piec przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy