![Bułeczki chlebowe Bułeczki chlebowe](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5207/016fd06f2afd856eae4c81d26ada61fb.jpg)
Wiele kawiarni i restauracji serwuje aromatyczne bułeczki zamiast chleba. Zawsze są miękkie, smaczne i bardzo świeże. W rzeczywistości ich przygotowanie jest bardzo proste, więc możesz również upiec te pyszne bułeczki w domu!
Składniki
- mąka - 350 g
- świeże drożdże - 15 g
- woda (ciepły) – 180 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier, świeże drożdże i 2 łyżki mąki, aż się połączą. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut, na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka.
![Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1 Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5207/12b5d6f3e6879a4b759ecbfa07671753.jpg)
Dodaj pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek i zagnieść miękkie ciasto. Umieść go w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno się podwoić.
![Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2 Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5207/8ac5bbabb7e077691dd52c5d0965f1b7.jpg)
Podziel ciasto na 8 identycznych kawałków, każdy zwinięty w okrągłą kulkę.
![Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3 Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5207/84f520b990e981fab92a595c64c5651b.jpg)
Uformuj grubą tortillę, zwiń rurkę i przyklej krawędzie.
![Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4 Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5207/4ede2cd59698d961f01fcf896d27fa3c.jpg)
Nadaj obrabianemu przedmiotowi kształt prostokąta, na górze wykonaj cięcie wzdłużne. Powtórz procedurę z resztą ciasta.
![Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5 Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5207/d4735b01e7da76346e12ec32b632feac.jpg)
Ułóż przyszłe bułki cięte do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
![Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6 Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5207/b6c4fd6d3f89eeb96c4ffc389f37a508.jpg)
Pozostaw półfabrykaty do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny.
![Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7 Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5207/38c80780d0833765e8566aac27509c4f.jpg)
Piec przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
![Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8 Bułeczki chlebowe: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8](https://cdn.gotujznami.com.pl/images/5207/5021e54454669c768c86a89a70374767.jpg)