Wiele kawiarni i restauracji serwuje aromatyczne bułeczki zamiast chleba. Zawsze są miękkie, smaczne i bardzo świeże. W rzeczywistości ich przygotowanie jest bardzo proste, więc możesz również upiec te pyszne bułeczki w domu!
Składniki
- mąka - 350 g
- świeże drożdże - 15 g
- woda (ciepły) – 180 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier, świeże drożdże i 2 łyżki mąki, aż się połączą. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 15-20 minut, na powierzchni powinna pojawić się Piankowa Czapka.
Dodaj pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek i zagnieść miękkie ciasto. Umieść go w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto powinno się podwoić.
Podziel ciasto na 8 identycznych kawałków, każdy zwinięty w okrągłą kulkę.
Uformuj grubą tortillę, zwiń rurkę i przyklej krawędzie.
Nadaj obrabianemu przedmiotowi kształt prostokąta, na górze wykonaj cięcie wzdłużne. Powtórz procedurę z resztą ciasta.
Ułóż przyszłe bułki cięte do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostaw półfabrykaty do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na pół godziny.
Piec przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.