Puff z morelami i serem mascarpone to pyszne i proste domowe wypieki, które może przygotować nawet początkujący kucharz. Na tej samej zasadzie możesz przygotować ptysie z innymi owocami.
Składniki
- ciasto francuskie (gotowe) – 120 g
- morele - 6-7 sztuk
- mascarpone - 100 g
- cukier puder - 2 art.
- mielony cynamon - 1/3 łyżeczka
- płatki migdałów - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mascarpone włóż do głębokiej miski i dodaj cukier puder.
Przez minutę ubijaj mascarpone ręczną lub mechaniczną trzepaczką.
Umyj morele, usuń pestki i pokrój w kliny.
Rozwałkuj ciasto i ułóż prostokąty na folii lub blasze do pieczenia. Zrób boki w jednej warstwie.
Nasmaruj środkową część ptysiu kremem, ułóż plasterki moreli na wierzchu, posyp mielonym cynamonem i dodaj płatki migdałów.
Piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Gotowe ptysie ostudzić, a następnie podawać z herbatą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy