Znalazłeś słoik wiśni w puszkach w spiżarni? Przygotujmy "chatę klasztorną". Pyszne ciasto, kwaśne wiśnie i słodka śmietana łączą się po prostu pysznie! A piękny wygląd ciasta zasługuje na szczególną uwagę.
Składniki
- mąka - 2,5 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- masło - 125 g
- śmietana - 2 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 0,25 łyżeczka
- wiśnia (puszka bez pestek) – 300 g
- cukier - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski. Pozwoli to pozbyć się grudek, gruzu i nasyci mąkę tlenem.
Dodaj stopione masło, lekko ubite jajko, sól, cukier i śmietanę.
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Wiśnie w puszkach wrzuć do durszlaka i wymieszaj z cukrem.
Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na trzy identyczne kawałki.
Rozwałkuj cienkie ciasto wałkiem do ciasta i wytnij odpowiedni prostokąt.
Pokrój ciasto na identyczne paski o szerokości około 5 centymetrów.
Połóż rząd jagód na każdym pasku i mocno przyklej. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.
Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Ubij śmietanę, cukier i esencję waniliową mikserem, aż będzie gęsta.
Połóż warstwę pieczonych rurek na szerokim naczyniu, posmaruj kremem.
Ułóż kolejną warstwę nieco krócej i ponownie posmaruj kremem. Kontynuuj układanie ciasta, powtarzając kształt dachu chaty.
Obficie posmaruj śmietaną i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.
Pokrój gotowe ciasto w poprzek, połóż na talerzu i podawaj.