desery 22.01.2022

ciasto & 171; Chata klasztorna&187;

2 godz. 0 min.
10 porcji
Ciasto
bondvit, stock.adobe.com
0

Znalazłeś słoik wiśni w puszkach w spiżarni? Przygotujmy "chatę klasztorną". Pyszne ciasto, kwaśne wiśnie i słodka śmietana łączą się po prostu pysznie! A piękny wygląd ciasta zasługuje na szczególną uwagę.

Składniki

do testu:
do nadzienia:
  • wiśnia (puszka bez pestek) – 300 g
  • cukier - 2 art.
do kremu:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski. Pozwoli to pozbyć się grudek, gruzu i nasyci mąkę tlenem.

Dodaj stopione masło, lekko ubite jajko, sól, cukier i śmietanę.

Zagnieść miękkie ciasto, przykryć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.

Wiśnie w puszkach wrzuć do durszlaka i wymieszaj z cukrem.

Wyjmij ciasto z lodówki i podziel na trzy identyczne kawałki.

Rozwałkuj cienkie ciasto wałkiem do ciasta i wytnij odpowiedni prostokąt.

Pokrój ciasto na identyczne paski o szerokości około 5 centymetrów.

Połóż rząd jagód na każdym pasku i mocno przyklej. Powtórz z resztą ciasta i nadzieniem.

Ułóż półfabrykaty na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Ubij śmietanę, cukier i esencję waniliową mikserem, aż będzie gęsta.

Połóż warstwę pieczonych rurek na szerokim naczyniu, posmaruj kremem.

Ułóż kolejną warstwę nieco krócej i ponownie posmaruj kremem. Kontynuuj układanie ciasta, powtarzając kształt dachu chaty.

Obficie posmaruj śmietaną i wstaw do lodówki na 5-6 godzin.

Pokrój gotowe ciasto w poprzek, połóż na talerzu i podawaj.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy