Całkowicie nieklasyczną odmianą przepisu jest Cezar z pieczoną ciecierzycą. Ale w rzeczywistości pikantny i chrupiący, doskonale zastępuje grzanki! Jeśli chcesz ugotować całkowicie wegańskie lub chude danie, wybierz odpowiedni dressing i zastąp parmezan tofu.
Składniki
do sałatki:
- Mieszanka sałatek - 200 g
- parmezan - 100 g
- SOS (Cezar) – 100 ml
dla ciecierzycy:
- ciecierzyca - 150 g
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- papryka - 1 łyżeczka
- Curry - 1 łyżeczka
- ostra czerwona papryka - 1 szczypta
- mielony imbir - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz ciecierzycę przez 10-12 godzin, na przykład przez noc.
Odcedź i lekko osusz, a następnie smaż na oliwie z oliwek, mieszając, przez około 15-20 minut.
Na kilka minut przed końcem dodaj wszystkie przyprawy. Ciecierzyca powinna być złota i chrupiąca.
Wymieszaj mieszankę sałatkową z dressingiem i ułóż na talerzach.
Ułóż ciecierzycę na wierzchu i dodaj parmezan.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy