pieczenie 14.12.2022

chaczapuri imeruli

1 godz. 10 min.
4 porcje
Chaczapuri imeruli
0

Imeruli lub chaczapuri Imeretian różnią się tym, że mają w sobie nadzienie. Dzięki temu można je nawet smażyć na patelni. Ale tym razem chcę zatrzymać się na bardziej klasycznej wersji – w piekarniku. Bardzo smaczne!

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj drożdże, cukier, sól i ciepłe mleko i odstaw na 10 minut.

Chaczapuri imeruli: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj masło i przesianą mąkę, zagnieść ciasto i odstawić na kolejne 30-40 minut.

Chaczapuri imeruli: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Podziel ciasto na 4 części i zwiń w warstwy.

Chaczapuri imeruli: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Wymieszaj oba starte sery z jajkiem i ułóż na każdej warstwie.

Chaczapuri imeruli: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Ściśnij brzegi ciasta w torebce i rozwałkuj je ponownie, ale nie tak cienko.

Chaczapuri imeruli: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Piecz chaczapuri w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Chaczapuri imeruli: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy