Imeruli lub chaczapuri Imeretian różnią się tym, że mają w sobie nadzienie. Dzięki temu można je nawet smażyć na patelni. Ale tym razem chcę zatrzymać się na bardziej klasycznej wersji – w piekarniku. Bardzo smaczne!
Składniki
do testu:
- mąka - 550 g
- mleko - 400 ml
- Olej roślinny - 4 art.
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - 0.5 łyżeczka
do nadzienia:
- ser Adyghe - 300 g
- Suluguni - 350 g
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj drożdże, cukier, sól i ciepłe mleko i odstaw na 10 minut.
Dodaj masło i przesianą mąkę, zagnieść ciasto i odstawić na kolejne 30-40 minut.
Podziel ciasto na 4 części i zwiń w warstwy.
Wymieszaj oba starte sery z jajkiem i ułóż na każdej warstwie.
Ściśnij brzegi ciasta w torebce i rozwałkuj je ponownie, ale nie tak cienko.
Piecz chaczapuri w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy