Jeśli jeszcze nie próbowałeś lodów jabłkowych, wiele przegapiłeś. Ale znalezienie go w sklepie będzie dość problematyczne. Szczególnie naprawdę lody jabłkowe, a nie tylko lody o smaku i nadzieniu. Ale można go ugotować w domu.
Składniki
- jabłka - 2 kawałki
- mleko skondensowane - 400 g
- woda - 50 ml
- mielony cynamon - 1 art.
- skrobia kukurydziana - 1 art.
- śmietana (33-35%) – 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka obierz i drobno posiekaj. Dodaj skrobię, wodę, cynamon i przyprawy do smaku.
Wymieszaj, gotuj przez 10 minut i pozwól masie ostygnąć. Zmiel go blenderem.
Ubij śmietanę, aż będzie puszysta. Wymieszaj ze skondensowanym mlekiem i musem jabłkowym.
Włóż lody do pojemnika lub kokilek.
Wyślij do zamrażarki, aby zastygła.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy