gęsty dżem morelowy bez pestek przez maszynę do mięsa

40 min
10 porcji
Gęsty dżem z moreli bez pestek przez maszynę do mięsa
Ms VectorPlus, stock.adobe.com
0

Ta metoda była popularna wśród naszych babć. Gęsty dżem morelowy bez pestek jest wygodny w użyciu jako nadzienie do pieczenia. Owoce są przepuszczane przez maszynę do mięsa, dzięki czemu konsystencja gotowego produktu jest jednorodna.

Składniki

  • morele - 3 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Morele opłucz, podziel na połówki i obierz.

Przełóż kawałki owoców przez maszynę do mięsa.

Wymieszaj powstałą masę z cukrem i gotuj przez 20 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Ponownie podpal garnek, dodaj kwas cytrynowy i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut.

Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem. Po dniu schłodzone półfabrykaty można przenieść w chłodne miejsce.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy