półfabrykaty na zimę
07.02.2023
gęsty dżem morelowy bez pestek przez maszynę do mięsa
40 min
10 porcji
Ta metoda była popularna wśród naszych babć. Gęsty dżem morelowy bez pestek jest wygodny w użyciu jako nadzienie do pieczenia. Owoce są przepuszczane przez maszynę do mięsa, dzięki czemu konsystencja gotowego produktu jest jednorodna.
Składniki
- morele - 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Morele opłucz, podziel na połówki i obierz.
Przełóż kawałki owoców przez maszynę do mięsa.
Wymieszaj powstałą masę z cukrem i gotuj przez 20 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Ponownie podpal garnek, dodaj kwas cytrynowy i gotuj na średnim ogniu przez kolejne 10 minut.
Napełnij sterylizowane słoiki gorącym dżemem, zwinąć i owinąć grubym ręcznikiem. Po dniu schłodzone półfabrykaty można przenieść w chłodne miejsce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy