Samodzielnie przygotowane grzyby są zawsze smaczniejsze niż jakikolwiek sklep. Dotyczy to wszystkiego – od pieczarek po dziwaczne gatunki. Dotyczy to również kurków. I jak przygotować je samodzielnie w domu – czytaj dalej w przepisie.
Składniki
- kurki - 1.5 kg
- sól - 3 art.
- cukier - 2 art.
- woda - 1 L
- liść laurowy - 2 kawałki
- mielony czarny pieprz - 6 groszek
- ocet - 3 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj kurki i gotuj w wodzie z łyżką soli przez około 20 minut.
Wrzuć je do durszlaka i spłucz.
Zagotuj litr wody ze wszystkimi pozostałymi składnikami.
Włóż kurki do marynaty, ponownie zagotuj i gotuj przez około 25 minut na małym ogniu.
Wlej ocet, gotuj przez kolejne 2 minuty i zwiń kurki w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy