kurki w puszkach

2 godz. 0 min.
4 porcje
Kurki w puszkach
Viktor Iden, stock.adobe.com
0

Samodzielnie przygotowane grzyby są zawsze smaczniejsze niż jakikolwiek sklep. Dotyczy to wszystkiego – od pieczarek po dziwaczne gatunki. Dotyczy to również kurków. I jak przygotować je samodzielnie w domu – czytaj dalej w przepisie.

Składniki

  • kurki - 1.5 kg
  • sól - 3 art.
  • cukier - 2 art.
  • woda - 1 L
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • mielony czarny pieprz - 6 groszek
  • ocet - 3 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj kurki i gotuj w wodzie z łyżką soli przez około 20 minut.

Wrzuć je do durszlaka i spłucz.

Zagotuj litr wody ze wszystkimi pozostałymi składnikami.

Włóż kurki do marynaty, ponownie zagotuj i gotuj przez około 25 minut na małym ogniu.

Wlej ocet, gotuj przez kolejne 2 minuty i zwiń kurki w sterylne słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy