Uwielbiam robić naleśniki według tego przepisu. Ciasto jest zawsze miękkie, bujne i pachnące. Należy pamiętać, że naleśniki należy smażyć na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Możesz podawać z miodem, syropem lub dżemem.
Składniki
- mąka - 240 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- ser śmietankowy - 250 g
- mleko (ciepły) – 100 ml
- proszek do pieczenia ciasta - 1 art.
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- wanilina - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podziel jajka na białka i żółtka.
Białka ubić z cukrem i solą na ostre szczyty.
Dodaj żółtka, ser śmietankowy, mleko i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wanilinę. Ciasto powinno być gęste jak tłusta śmietana.
Rozgrzej suchą patelnię, łyżką trochę ciasta, tworząc okrągłą wyspę.
Smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy