pieczenie 17.03.2022

pieczone pączki z puree z dyni i cynamonu

1 godz. 10 min.
5 porcji
Pieczone pączki z puree z dyni i cynamonem
julie208, stock.adobe.com
0

Takie pączki robię jesienią, kiedy na półkach pojawia się Dynia. Należy go najpierw ugotować i puree. Ale jeśli nie masz na to czasu ani okazji, kup gotowe puree z dyni. Jest sprzedawany w działach żywności dla niemowląt.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię, pokrój i umieść w małym rondlu.

Wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.

Zmiękcz miękką dynię blenderem lub zetrzyj tłuczkiem.

Wymieszaj drożdże, mleko, cukier puder i wstaw do ciepłego miejsca na 15 minut.

W głębokiej misce wymieszaj mąkę, ciasto, jajko i mielony cynamon.

Dodaj puree z dyni i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów, za pomocą specjalnego cięcia wyciśnij pączki.

Połóż pączki na desce i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 20 minut.

Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.

Gotowe pączki posyp cukrem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy