Takie pączki robię jesienią, kiedy na półkach pojawia się Dynia. Należy go najpierw ugotować i puree. Ale jeśli nie masz na to czasu ani okazji, kup gotowe puree z dyni. Jest sprzedawany w działach żywności dla niemowląt.
Składniki
- mąka - 3 szklanki
- jaja kurze - 1 rzecz
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- mleko (ciepły) – 200 ml
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- cukier puder - 3 art.
- cukier - 2 art.
- Olej roślinny - 400 ml
- Dynia - 200 g
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, pokrój i umieść w małym rondlu.
Wlej wodę i gotuj na małym ogniu przez 15-20 minut.
Zmiękcz miękką dynię blenderem lub zetrzyj tłuczkiem.
Wymieszaj drożdże, mleko, cukier puder i wstaw do ciepłego miejsca na 15 minut.
W głębokiej misce wymieszaj mąkę, ciasto, jajko i mielony cynamon.
Dodaj puree z dyni i zagnieść miękkie ciasto. Przykryj miskę ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Rozwałkuj ciasto o grubości 2-3 centymetrów, za pomocą specjalnego cięcia wyciśnij pączki.
Połóż pączki na desce i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 20 minut.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
Gotowe pączki posyp cukrem.