Pepperoni najlepiej nadaje się do tego przepisu, ale możesz użyć dowolnego innego rodzaju salami do smaku. Najważniejsze jest, aby pokroić go w te same cienkie koła, aby był smaczniejszy i piękniejszy.
Składniki
- kefir - 0.5 szklanki
- mąka - 1.5 szklanki
- oliwa z oliwek - 50 ml
- cukier - 1 art.
- sól - 1 łyżeczka
- soda spożywcza - 0.5 łyżeczka
- sos pomidorowy - 100 ml
- salami - 120 g
- Mozzarella - 100 g
- Chili - 1 rzecz
- czosnek - 2 ząbki
- pietruszka - 4 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj kefir z sodą i pozostaw na 10 minut.
Dodaj masło, sól, cukier i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto i rozwałkować podstawę.
Wymieszaj sos pomidorowy z posiekanym chili i czosnkiem, posmaruj bazę.
Ułóż kawałki mozzarelli i krążki salami. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Piecz pizzę w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy