Wypróbowałem wiele przepisów na bajgle, ale ten jest najłatwiejszy i najsmaczniejszy. Do nadzienia używa się dżemu jabłkowego, w razie potrzeby można go zastąpić gęstym dżemem, dżemem lub gotowanym skondensowanym mlekiem. Najważniejsze jest to, że masa dobrze leży na cieście i rozprzestrzenia się.
Składniki
- mąka - 1 kg
- śmietana - 200 g
- świeże drożdże - 100 g
- masło - 400 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- wanilina - na czubku noża
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 CZ. l.
- żółtka (do smarowania) – 1 rzecz
- Powidło (jabłko) – 500 g
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój masło w kostkę i zmiękcz w łaźni wodnej.
W ciepłej śmietanie rozdrobnij drożdże. Delikatnie wymieszaj, aby masa była jednolita.
Dodaj miękkie masło i jajko lekko ubite solą.
Wlać przesianą mąkę, cukier, wanilinę w częściach i zagnieść miękkie ciasto. Długie ugniatanie nie jest konieczne, wystarczy 5-7 minut.
Podziel ciasto na 6-8 identycznych kawałków, włóż do miski, posyp mąką i wstaw do zamrażarki na pół godziny.
Wyjmij ciasto z zamrażarki i podgrzewaj przez 15 minut w temperaturze pokojowej.
Wymieszaj każdy kawałek, uformuj kulkę i rozwałkuj okrągłe ciasto.
Rozłóż trochę dżemu, równomiernie rozprowadź grzbietem łyżki na powierzchni i posyp cynamonem.
Wytnij obrabiany przedmiot na małe segmenty i zwiń każdy z nich.
Ułóż przyszłe bajgle na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj żółtkiem.
Piecz bajgle przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Powtórz z pozostałym ciastem i nadzieniem.