pieczenie 22.01.2022

bajgle z dżemem jabłkowym

2 godz. 0 min.
20 porcji
Bajgle z dżemem jabłkowym
O.B., stock.adobe.com
0

Wypróbowałem wiele przepisów na bajgle, ale ten jest najłatwiejszy i najsmaczniejszy. Do nadzienia używa się dżemu jabłkowego, w razie potrzeby można go zastąpić gęstym dżemem, dżemem lub gotowanym skondensowanym mlekiem. Najważniejsze jest to, że masa dobrze leży na cieście i rozprzestrzenia się.

Składniki

do testu:
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój masło w kostkę i zmiękcz w łaźni wodnej.

W ciepłej śmietanie rozdrobnij drożdże. Delikatnie wymieszaj, aby masa była jednolita.

Dodaj miękkie masło i jajko lekko ubite solą.

Wlać przesianą mąkę, cukier, wanilinę w częściach i zagnieść miękkie ciasto. Długie ugniatanie nie jest konieczne, wystarczy 5-7 minut.

Podziel ciasto na 6-8 identycznych kawałków, włóż do miski, posyp mąką i wstaw do zamrażarki na pół godziny.

Wyjmij ciasto z zamrażarki i podgrzewaj przez 15 minut w temperaturze pokojowej.

Wymieszaj każdy kawałek, uformuj kulkę i rozwałkuj okrągłe ciasto.

Rozłóż trochę dżemu, równomiernie rozprowadź grzbietem łyżki na powierzchni i posyp cynamonem.

Wytnij obrabiany przedmiot na małe segmenty i zwiń każdy z nich.

Ułóż przyszłe bajgle na blasze wyłożonej pergaminem i posmaruj żółtkiem.

Piecz bajgle przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.

Powtórz z pozostałym ciastem i nadzieniem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy