Istnieją dziesiątki przepisów na domowe dywany miodowe, a każda gospodyni ma swoje sekrety. Dzisiaj chcę podzielić się z wami doskonałym testem na kefirze. Deser jest bardzo lekki, przewiewny i aromatyczny. Podawaj z karmelem lub dżemem cytrusowym.
Składniki
- kefir - 120 ml
- mąka - 170 g
- miód - 120 g
- cukier - 120 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
- orzechy włoskie - 70 g
- mielony cynamon - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste. Wlej płynny miód i dodaj sodę i ponownie ubij.
Dodaj kefir i ponownie ubij masę, aż będzie gładka.
Zmiel orzechy w blenderze i dodaj do ciasta z przesianą mąką i cynamonem. Wymieszać.
Wlej ciasto do formy i piecz ciasto przez około 40 minut w piekarniku o temperaturze 170 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy