Do tej zapiekanki radzę używać świeżych jagód, więc często gotuję je w sezonie jagodowym. Lepiej jest wziąć twarożek domowy i grubszy, ale ogólnie zrobi to każdy, kogo dokładnie znasz i kochasz. A co dalej, mówię!
Składniki
- twaróg - 600 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- brązowy cukier - 70 g
- Manka - 5 art.
- Borówka - 150 g
- wanilina - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel żółtka od białek. Zetrzyj żółtka z cukrem i dodaj wanilinę.
Dodaj twaróg i ubij wszystko, aż będzie gładkie. Następnie dodaj semolinę.
Ubij białka w pianę i delikatnie włóż do ciasta.
Włóż masę do formy i ułóż jagody na wierzchu.
Piecz zapiekankę w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy