
Miłośnicy przepysznych pączków zdecydowanie powinni spróbować kazachskich baursaków. Wszystkie są przygotowywane w ten sam sposób w głębokim tłuszczu, ale ciasto ugniata się według specjalnego przepisu. Możesz podawać z dżemem, miodem, skondensowanym mlekiem i tak po prostu.
Składniki
- mąka - 600 g
- suche drożdże - 3 łyżeczka
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko (ciepły) – 100 ml
- woda (ciepły) – 150 ml
- cukier puder - 2 art.
- sól - na czubku noża
- masło - 50 g
- Olej roślinny (do smażenia) – 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
W głębokiej misce połącz mleko, wodę, cukier puder, suche drożdże i 3 łyżki mąki. Przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut.
Przesiej mąkę, dodaj lekko ubite jajka, ciasto i stopione masło.
Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple na 1 godzinę.
Zmiażdż ciasto i umieść je z powrotem w ciepłym miejscu na 20-30 minut.
Rozwałkuj ciasto o grubości około 1 centymetra i pokrój na małe kawałki o dowolnym kształcie.
Rozłóż partiami na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż na złoty kolor.