pieczenie 29.12.2022

kazachskie baursaki

40 min
8 porcji
Kazachskie baursaki
photos_adil, stock.adobe.com
0

Miłośnicy przepysznych pączków zdecydowanie powinni spróbować kazachskich baursaków. Wszystkie są przygotowywane w ten sam sposób w głębokim tłuszczu, ale ciasto ugniata się według specjalnego przepisu. Możesz podawać z dżemem, miodem, skondensowanym mlekiem i tak po prostu.

Składniki

  • mąka - 600 g
  • suche drożdże - 3 łyżeczka
  • jaja kurze - 2 kawałki
  • mleko (ciepły) – 100 ml
  • woda (ciepły) – 150 ml
  • cukier puder - 2 art.
  • sól - na czubku noża
  • masło - 50 g
  • Olej roślinny (do smażenia) – 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

W głębokiej misce połącz mleko, wodę, cukier puder, suche drożdże i 3 łyżki mąki. Przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu na 20 minut.

Przesiej mąkę, dodaj lekko ubite jajka, ciasto i stopione masło.

Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple na 1 godzinę.

Zmiażdż ciasto i umieść je z powrotem w ciepłym miejscu na 20-30 minut.

Rozwałkuj ciasto o grubości około 1 centymetra i pokrój na małe kawałki o dowolnym kształcie.

Rozłóż partiami na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym i smaż na złoty kolor.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy