Nie tylko ugotujmy dziś naleśniki, ale także upieczmy je w piekarniku z parmezanem. Takie końcowe przetwarzanie sprawi, że danie będzie czasami smaczniejsze. Odpowiednie jest każde słone nadzienie, ale chcę zatrzymać się na mięsie z grzybami.
Składniki
- mąka - 240 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- mleko (ciepły) – 300 ml
- woda (ciepły) – 1 szkło
- cukier - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,25 łyżeczka
- parmezan - 40 g
- masło - 30 g
- mielona wieprzowina - 200 g
- Grzyby - 200 g
- cebula - 1 rzecz
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz jajka, sól i cukier. Możesz użyć widelca, trzepaczki lub miksera.
Dodaj ciepłe mleko i mieszaj, aż będzie gładkie.
W małych porcjach dodaj przesianą mąkę i dobrze wszystko ugniataj.
Wlej wodę, dostosowując gęstość ciasta. Wymieszaj jeszcze raz.
Posmaruj patelnię masłem i podgrzej na średnim ogniu. Wlej połowę ciasta i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni ukośnymi ruchami.
Smaż naleśnik z obu stron na złoty kolor. Powtórz kroki z resztą ciasta.
Pokrój grzyby i obraną cebulę.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z grzybami na złoty kolor.
Dodaj mięso mielone i kontynuuj gotowanie przez 8-10 minut, ugniatając każdą grudkę szpatułką.
Sól, pieprz i zdejmij z ognia.
Rozłóż nadzienie na naleśnikach i zwiń w tubkę.
Złóż powstałe półfabrykaty do wysmarowanej formy, posyp startym parmezanem i piecz w rozgrzanym piekarniku przez 5-7 minut.