pieczenie 22.01.2022

ptysie z jagodami i czekoladą

40 min
4 porcje
Ptysie z jagodami i czekoladą
New Africa, stock.adobe.com
0

Po prostu nie można się oprzeć tak spektakularnym ptysiom z jagodami. Mówię Ci, jak je prawidłowo ugotować, aby ciasto pięknie wyrosło i nic się nie rozpadło podczas serwowania. Wybierz dowolne jagody - według własnego gustu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w prostokąt.

Pokrój część ciasta w paski i ułóż boki ptysiu. Przyklej je do ubitego białka jaja.

Posmaruj boki ubitym żółtkiem i nakłuj podstawę widelcem.

Wyślij półfabrykaty do piekarnika na pergaminie i piecz przez 20 minut w 190 stopniach.

Połóż na środku kawałek czekolady i włóż do piekarnika na kolejne 5-7 minut.

Rozsmaruj miękką czekoladę widelcem, pozwól ptysiom nieco ostygnąć i napełnij jagodami. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy