Po prostu nie można się oprzeć tak spektakularnym ptysiom z jagodami. Mówię Ci, jak je prawidłowo ugotować, aby ciasto pięknie wyrosło i nic się nie rozpadło podczas serwowania. Wybierz dowolne jagody - według własnego gustu.
Składniki
- ciasto francuskie - 500 g
- jagody - 300 g
- czekolada - 100 g
- jaja kurze - 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i pokrój w prostokąt.
Pokrój część ciasta w paski i ułóż boki ptysiu. Przyklej je do ubitego białka jaja.
Posmaruj boki ubitym żółtkiem i nakłuj podstawę widelcem.
Wyślij półfabrykaty do piekarnika na pergaminie i piecz przez 20 minut w 190 stopniach.
Połóż na środku kawałek czekolady i włóż do piekarnika na kolejne 5-7 minut.
Rozsmaruj miękką czekoladę widelcem, pozwól ptysiom nieco ostygnąć i napełnij jagodami. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy