truskawki we własnym soku na zimę

40 min
30 porcji
Truskawki we własnym soku na zimę
Veronika Idiyat, stock.adobe.com
0

Co może smakować lepiej niż pachnące truskawki? Może z niej dobrze zrobiony dżem? Spróbuj ugotować truskawki we własnym soku według mojego ulubionego przepisu! W naszej spiżarni takie puste miejsca zwykle nie pozostają.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Truskawki opłucz pod bieżącą wodą, przykryj połową cukru i pozostaw na 4-5 godzin.

Odcedź powstały syrop do głębokiego rondla i gotuj przez 15 minut.

Ostrożnie wlej jagody, pozostały cukier do wrzącego syropu i gotuj przez kolejne 15 minut.

Rozłóż gorący dżem w wysterylizowanych słoikach, zwiń i owiń ciepłym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy