Ten cudowny przepis wiele lat temu podzielił się ze mną przyjaciel. Uważam, że ten przedmiot jest absolutnie niezbędny na zimę i nie wiem, jak sobie bez niego poradziłem. Otwierasz słoik i masz już 2 składniki na Oliviera lub winegret. Oszczędnie, prawda?
Składniki
- ogórki - 250 g
- zielony groszek - 250 g
- woda - 350 ml
- czosnek - 3 ząbki
- cukier - 2 art.
- sól - 1 łyżeczka
- ocet (9%) – 1 art.
- Zieleń - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Groszek gotować w osolonej wodzie przez 15-20 minut, a następnie spłukać zimną wodą.
Zagotuj wodę osobno.
Połóż warzywa na dnie wstępnie wysterylizowanych słoików, które zwykle bierzesz na puste miejsca, a następnie umieść ogórki, czosnek i przyprawy do smaku. Dodaj zielony groszek. Zalej wrzącą wodą, a następnie spuść wodę. Powtórz procedurę jeszcze raz.
Przygotuj marynatę: połącz wodę, cukier, sól i ocet, zagotuj. Zalej wrzącą marynatą ogórki z groszkiem, zwiń.
Schłodzić słoiki z ogórkami i groszkiem do góry nogami i odłożyć do długotrwałego przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.