Zawsze uwielbiałem eksperymentować z niezwykłymi składnikami dżemu i tym razem postanowiłem spróbować zrobić go z cukinii ze śliwką wiśniową. Okazało się, że ta niezwykła kombinacja zamieniła się w prawdziwy hit, który będę gotować więcej niż raz na zimę. I proponuję!
Składniki
- cukinia - 1 kg
- śliwka wiśniowa - 1 kg
- cukier - 1.5-2 kg
- wanilina - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cukinię obrać i dowolnie pokroić. Przykryj cukrem i pozostaw na kilka godzin.
Wlać kilka łyżek wody do śliwki wiśniowej, dusić do miękkości i zmielić przez sito.
Połącz śliwkę wiśniową, cukinię i cukier.
Doprowadzić do wrzenia i gotować dżem przez około 30 minut, mieszając.
Pod koniec dodaj wanilinę i zwiń dżem w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy