półfabrykaty na zimę
27.05.2023
Przygotowanie do barszczu z buraków i marchwi na zimę
1 godz. 30 min.
8 porcji
Oprócz sałatek i prostych warzyw w puszkach zawsze robię kilka słoików na barszcz na zimę. Oto prawie gotowa opcja, już z burakami i marchewką, znacznie zaoszczędzi czas na gotowaniu w przyszłości. Również młode warzywa.
Składniki
- Burak - 2 kg
- marchew - 2 kg
- cebula - 2 kg
- pomidory - 2 kg
- Olej roślinny - 650 ml
- cukier - 200 G
- sól - 130 g
- ocet - 100 ml
- ziele angielskie - 1 art.
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Drobno posiekaj cebulę, zetrzyj morkę i buraki.
Dodaj olej i jedną trzecią octu, wlej wodę i gotuj wszystko razem przez 15 minut.
Zmiel pomidory blenderem i wlej do reszty warzyw.
Dodaj wszystkie pozostałe składniki.
Dusić SOS barszczowy przez godzinę na małym ogniu.
Zwiń go w wysterylizowane słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy