Przez długi czas wątpiłem, czy w ogóle jest sens zwijania zup na zimę. W końcu chodzi o to, aby pierwsze danie było świeże i gorące. Ale warto było raz zaopatrzyć się w zupę grochową w autoklawie – i nie było więcej tych pytań. I na pewno docenisz wygodę!
Składniki
- groszek - 1 kg
- wieprzowina - 1 kg
- cebula - 250 g
- marchew - 150 g
- smalec - 1 art.
- sól - 100 G
- przyprawy i przyprawy - 1 art.
- liść laurowy - 6 sztuk
- bulion mięsny (lub woda) – 1-1.5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Moczyć groszek przez noc.
Rozdrobnij mięso i smaż do miękkości.
Osobno podsmaż posiekaną marchewkę i cebulę na smalcu.
Włóż wszystko do słoików bez zbytniego zagęszczania.
Dodaj liść laurowy do każdego słoika, 1 łyżeczkę. sól i przyprawy do smaku.
Napełnij gorącą wodą lub bulionem.
Sterylizuj półfabrykaty w autoklawie w temperaturze 105 stopni przez 20 minut.
Rzuć zupę grochową na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy