pierwsze dania
22.01.2022
zupa z wołowiną, kaszą jaglaną i zielonym groszkiem
1 godz. 35 min.
6 porcji
Gotowanie zup wołowych nie jest trudne. Oczywiście gotowanie ich zajmuje dużo czasu, ale ogólnie proces jest prosty. Wypróbuj mój ulubiony przepis na zupę z kaszy jaglanej i zielonego groszku. Gęste i obfite danie jest szczególnie odpowiednie na chłodne pory roku.
Składniki
- wołowina (filet) – 400 g
- proso - 100 g
- ziemniaki - 250 g
- pomidory - 150 g
- zielony groszek (puszka) – Polbank
- liść laurowy - 2 kawałki
- sól (bez zjeżdżalni) – 2 łyżeczka
- woda - 2 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz wołowinę, pokrój w drobną kostkę i włóż do rondla.
Dodaj liść laurowy, zimną wodę i gotuj przez 1 godzinę po ugotowaniu.
Pokrój pomidory i obrane ziemniaki.
Wlej ziemniaki i umyte proso do garnka z mięsem. Gotuj przez 15 minut.
Dodaj zielony groszek, pomidory i gotuj przez kolejne 10 minut.
Sól, zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut. W tym czasie zupa zostanie zaparzona i stanie się jeszcze smaczniejsza.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy