Uwielbiam robić tę zupę w chłodne, szare dni, ponieważ świetnie się rozgrzewa. Bogaty bulion, mięso, warzywa, zioła – a czego jeszcze potrzebujesz? Mój sekret gotowania tkwi w pikantnych przyprawach. Na pewno ci się spodoba, jeśli lubisz ostre.
Składniki
- wołowina - 400 g
- woda - 3 L
- ziemniaki - 2 kawałki
- pomidory - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- papryka - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- liść laurowy - 2 kawałki
- Chili - 0.5 strąk
- chmiel-suneli - 10 g
- ziele angielskie - 1 szczypta
- bazylia - 1 łyżeczka
- Zieleń - 0.5 pęczek
- sól - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój mięso, zalej wodą i gotuj do miękkości, usuwając pianę. Wyjmij go z bulionu.
Obierz pomidory i pokrój wszystkie warzywa losowo.
Wyślij ziemniaki do bulionu i podsmaż cebulę, aż będą przezroczyste.
Dodaj do cebuli gotowaną wołowinę, paprykę i pomidory i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj tam chili.
Przenieś pieczeń do zupy i kontynuuj gotowanie, aż ziemniaki będą gotowe.
5 minut przed końcem dodaj przyprawy i liść laurowy, a zaraz potem zmiażdżony czosnek i posiekane zioła.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy