sałatki 22.01.2022

Śledź pod futrem po estońsku

25 min
4 porcje
Śledź pod futrem po estońsku
elenavah, stock.adobe.com
0

Nigdy nie próbowałeś śledzia pod futrem po estońsku? Należy wypełnić tę lukę, zwłaszcza że przygotowanie takiej sałatki jest bardzo proste. Marynaty są dodawane do zwykłych składników, a zamiast majonezu stosuje się sos śmietanowo-musztardowy.

Składniki

do sałatki:
do tankowania:
  • śmietana - 300 g
  • musztarda (ostra) – 0,5 łyżeczka
  • cukier - 0,5 łyżeczka
  • sól - 0,5 łyżeczka
  • mielony czarny pieprz - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Śledź obrać, wypatroszyć i drobno posiekać. Posiekaj cebulę, zetrzyj jajka i resztę warzyw.

Wymieszaj musztardę ze śmietaną, dodaj sól, cukier, czarny pieprz i zagniataj, aż będzie gładka.

Połóż śledzie i cebulę warstwami na dnie szerokiego naczynia, posmaruj dressingiem.

Ogórki, jajka, buraki i ziemniaki wymieszać z sosem i ułożyć na wierzchu cebuli.

Spłaszcz sałatkę, udekoruj ziołami i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy