
Nigdy nie próbowałeś śledzia pod futrem po estońsku? Należy wypełnić tę lukę, zwłaszcza że przygotowanie takiej sałatki jest bardzo proste. Marynaty są dodawane do zwykłych składników, a zamiast majonezu stosuje się sos śmietanowo-musztardowy.
Składniki
do sałatki:
- śledź (małosolna) – 1 rzecz
- Burak (gotowany) – 350 g
- ziemniaki (gotowane) – 200 g
- ogórki kiszone - 2 kawałki
- jaja kurze (gotowane) – 3 kawałki
- cebula - 1 rzecz
- Zieleń (do dekoracji) – kilka gałązek
do tankowania:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śledź obrać, wypatroszyć i drobno posiekać. Posiekaj cebulę, zetrzyj jajka i resztę warzyw.
Wymieszaj musztardę ze śmietaną, dodaj sól, cukier, czarny pieprz i zagniataj, aż będzie gładka.
Połóż śledzie i cebulę warstwami na dnie szerokiego naczynia, posmaruj dressingiem.
Ogórki, jajka, buraki i ziemniaki wymieszać z sosem i ułożyć na wierzchu cebuli.
Spłaszcz sałatkę, udekoruj ziołami i wstaw do lodówki na 1,5 godziny.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy